Mitä esiintyjä saa keikasta?

Kun oman, kuukausia hioutuneen kokemustarinan kanssa pääsee yleisön eteen, niin elämys syntyy sekä esiintyjälle että katsojille. Pääsin esiintymään noin 15 henkiselle yleisölle, ja vuorovaikutus yleisön kanssa syntyi luontevasti. Esiintymistilanteessa pääsee tapahtumaan se, minkä vuoksi kokemusasiantuntija kouluttautuu: kokemustarina tulee näkyväksi, kokemukset tulevat jaetuksi ja vastaanotetuiksi. Esitykseni aikana tilaan syntyi ainutlaatuinen tunnelma yleisöön: taiteen keinoin toteutettu tarina on totta, ja osa esiintyjän omaa elämää, mutta vaikuttaa teatterilta.
Ilmaisuvoimaa tarinaan tuovat pienet, harkitut draamailmaisun keinot. Eleet, ilmeet, aidot mielikuvat, jotka välitetään asennoilla, kehon intensiteetin vaihteluilla, liikkeellä, katseella, minun kohdallani myös äänellä ja musiikilla, vievät esityksen lähelle kuulijaa. Syntyy kannustava ja empaattinen tila, jossa kuulijat pystyvät samaistumaan ja uppoutumaan esiintyjän kokemuksiin.
Juuri draaman keinot ovat myös niitä, joiden avulla esiintyjänä olen saanut jäsenneltyä kokemuksiani, tunteita ja kehomuistia uudella tavalla. Ikävät, hävettävät, leimaavat, jopa traumaattiset kokemukset pääsevät vihdoin esiin, mikä vähentää niiden negatiivista voimaa, ja esitystilanne avaa ovet ymmärrykseen ja lämpimään myötätuntoon.
Miltä keikkailu oman kokemustarinan kanssa tuntuu?
Oman kokemustarinan esittäminen taiteen keinoin oli minulle monella tasolla vaikuttava ja eheyttävä tilanne. Tarinan jakaminen on tärkeää. Olen oppinut uusia ilmaisun keinoja, jotka kurssin ohjaajan kanssa olemme laittaneet paikoilleen ja käyneet tarpeeksi monta kertaa läpi, jotta minulle kertyi tarpeeksi luottamusta tarinan esittämiseen. Hyvän suunnittelun ja valmistelun vuoksi esiintyminen onnistui hyvin ja pystyin keskittymään esitykseen. Ero tyypilliseen kokemusasiantuntijaesitykseen on suuri, koska tarinassa on taiteellisia elementtejä.
Millaista keskustelua esityksen jälkeen syntyy?
Esityksen jälkeisessä 15 minuutin mittaisessa keskustelussa yleisössä oli ihmisiä, jotka olivat selvästi vaikuttuneita esityksestä ja kiinnostuneita koulutuksesta. Yleisö tunnisti samantyyppisiä tilanteita, tunteita omasta elämästään ja toivat sen esiin. Arvelen, että esityksen näkeminen rohkaisi heitä myös omien asioiden käsittelyyn. Eräs osallistuja esimerkiksi mietti elämänkertakirjoituskurssille menemistä.

Kirjoittaja:
Sanna
Kokemusasiantuntija
Kaunis mieli -hanke